G7 Ülkeleri Yapay Zekaya İlişkin Ortak Bildiri Yayımladı
Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen etkinliğe katılan G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, yapay zeka teknolojilerinin sahada artan önemine dikkat çekti. Toplantı sonunda ülkeler teknolojilerin getirdiği fırsatların ve zorlukların yakın vadede değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Japonya Dijital Dönüşüm Bakanı Kono Taro ile Japonya İçişleri ve İrtibat Bakanı Matsumoto Takeaki’nin başkanlık ettiği toplantıda; Hindistan, Endonezya, UkraynaHükümet temsilcileri de katıldı.
“Risk bazlı bir denetim yönetmeliği benimsenmeli”
Avrupa, yapay zeka tabanlı uygulamalara ilişkin kuralları getirmekte tereddüt yaşarken, Japonya’da düzenlenen iki günlük toplantının sonunda G7 ülkelerinden ortak açıklama geldi. Yayınlanan ortak açıklamada, bu tür düzenlemelerin yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için de gerekli olduğu belirtiliyor. “açık ve elverişli bir ortamın sürdürülmesi”ve bunun demokratik bedellere dayanması gerektiği söylendi.
bakanlar, “Güvenilir AI, ortak vizyon ve hedefine ulaşmak için politika araçları olarak G7 üyeleri arasında farklılık gösterebilir” kabul etti. Mutabakat, büyük ülkelerin zımni dalgalanmalar ve güvenlik riskleri arasında yapay zekayı nasıl yönettiği konusunda bir dönüm noktasına işaret ediyor.
Özellikle OpenAI tarafından geliştirilen Hükümetler, Kasım ayında lansmanından bu yana tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline geldi. ChatGPTÜretici, yapay zeka araçlarının popülaritesini vurguladı.
Bildiride, ülkelerin ortasında güvenilir ve dayanıklı bir dijital altyapı sağlanması hedefiyle görüşmelerin derinleştirildiği, iklim krizi, salgın ve diğer kırılganlıkların arttığı dönemlerde dijital altyapının kritik rol oynadığı belirtildi. haşin.
Bakanlık açıklamasında, “Yönetişim, telif hakkı da dahil olmak üzere fikri mülkiyetin nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçler tarafından bilgi manipülasyonu da dahil olmak üzere dezenformasyonun nasıl ele alınacağı dahil olmak üzere üretken yapay zeka üzerine gelecekteki G7 tartışmalarını bir araya getirmeyi planlıyoruz.”söz konusu.
G7 üyesi İtalya da kişisel bilgi kurallarının olası ihlallerini araştırmak için geçen ay ülkede ChatGPT’yi yasakladı. İtalya Cuma günü aldığı yasağı kaldırdı ve ülkede ChatGPT’yi yeniden açtı.